№ з/п | Найменування заходу | Стан виконання |
1. | Неухильно дотримуватись вимог нормативно-правових документів щодо організації харчування дітей в ЗДО. | Виконуються всі нормативно-правові акти щодо організації харчування дітей в ЗДО, а саме: - Законів України:«Про дитяче харчування», «Про дошкільну освіту», «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про освіту» тощо; - Постанови КМУ:«Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»,«Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних закладах» тощо; - Наказів МОЗ України: «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів» від 24.03.2016 № 234; - Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 17.04.2006 № 298/227 (із змінами, від 26.02.2013 № 202/165) |
2. | Проводити навчання з персоналом, який задіяний в організації харчування в ЗДО з метою запобігання кишкових інфекцій та харчових отруєнь. | Згідно Плану гігієнічного навчання педагогічного колективу ЗДО № 228 на 2020-2024 роки, затвердженого наказом ЗДО від 02.01.2020 № 03 аг систематично проводилось навчання за темами: - Особиста гігієна персоналу ЗДО; - Роль вихователя в організації раціону харчування дітей. Профілактика ГКІ; - Правила прийому продуктів харчування та продовольчої сировини; - Сервірування столів; - Правила отримання готових страв з харчоблоку; - Гігієна харчування; - Правила миття кухонного та столового посуду; - Питний режим в групі (графіки отримання питної води, зберігання, індивідуальна потреба) тощо. Проведення занять з гігієнічного навчання персоналу ЗДО фіксуються записом у відповідні журнали: «Журнал навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів», «Журнал обліку роботи з гігієнічного навчання». |
3. | Організувати проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів у процесі здійснення комісійних обстежень та моніторингових візитів у ЗДО стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти | Лабораторні дослідження страв від 11.08.2020 р. Без відхилень.
Лабораторні дослідження води від 11.08.2020 р. Без відхилень. |
4. | Погодити перспективне двотижневе меню, яке використовується в ЗДО, з Головним управлінням Держпродслужби в Запорізькій області згідно з вимогами чинного законо-давства. | Впродовж року було складено з урахуванням забезпечення сезонними продуктами та затверджено: - Примірне двотижневе меню на літній період, - Двотижневе меню на осінній період 2020 року; - Примірне двотижневе меню на зимово-весняний період 2020-2021 років Вчасно погоджувалось з Головним управлінням Держпродслужби в Запорізькій області. |
5. | Сприяти запровадженню в ЗДО постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів контролю у критичних точках (НАССР); здійснювати постійний моніторинг та дієвий контроль у формі аудиту з цього питання. | Впровадження системи НАССР в закладі освіти встановлює вимоги до забезпечення харчової продукції в процесі її виробництва, організації виробничого контролю и застосування принципів, аналіз небезпек и критичних точок. В ЗДО визначена одна критична точка – приймання продуктів харчування та продовольчої сировини. Постійно проводиться аудит визначення якості. Основним заходом контролю є перевірка якості продовольчої сировини і харчової продукції. Основною документацією є супровідні документи, журнали бракеражу сирої про-дукції. |
6. | Забезпечити дотримання гігієніних вимог до харчових продуктів та дієвий контроль з цього питання. | Всі продукти харчування впродовж 2020 року надходили до ЗДО доброякісні, з відповідними супровідними документами, які підтверджують їх походження, безпечність, якість та відповідають вимогам державних (реґіонарних) стандартів. Якість продуктів харчування відповідає характеристикам товару, яка заявлена в тендерній пропозиції постачальника. Ведеться дієвий контроль директором, сестрою медичною старшою, комісіями з Громадського контролю та Контролю за виконанням постачальниками умов договору. Результати контролю фіксуються у відповідних журналах. |
7. | При ускладненні епідемічної ситуації, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, масових інфекційних захворювань (отруєнь) в ЗДО вжити їх ліквідації. Забезпечити взаємоінформування щодо надзвичайних ситуацій у закладі освіти. | Налагоджена співпраця з Відокремленим підрозділом «Запорізького МВ ДУ «Запорізький ОЛЦ МОЗ України» щодо недопущення подальшого поширення та епідеміологічних ускладнень серед дітей та персоналу у разі виникнення випадків ГКІ у закладі освіти. У разі необхідності, терміново, проводяться всі протиепідемічні заходи щодо ліквідації спалаху ГКІ у ЗДО. |
8. | Забезпечити раціональне та безпечне харчування дітей в ЗДО, у тому числі виконання норм харчування згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2014 № 1591 «Про затвердження норм харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, який затверджено спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329. | В ЗДО забезпечено раціональне та безпечне харчування дітей. Щоденно, для контролю за дотриманням норм харчування, ведеться журнал обліку виконання норм харчування, який заповнюється лише після внесення змін у щоденне меню-розклад. Кожні десять днів проводиться аналіз якості харчування, при необхідності – його корекція. Норми харчування по основним продуктам приближені до норми (на 100% - масло вершкове, яйця, олія, крупи, м’ясо). Вико-нання норм харчування всіх продуктів на 100% неможливо з огляду на значне збільшення показника вартості харчування від встановленої норми. В середньому показник за 2020 рік становить 92-93 %. |
9. | Систематично проводити роботу щодо гігієнічного виховання дітей, дотримання правил особистої гігієни, популяризації здорового способу життя тощо. | Впродовж року з вихованцями ЗДО систематично згідно річного плану проводились заняття, бесіди, ігрові ситуації за темою: «Харчування запорука – здоров’я», «Вивчаємо правила етикету. Вчимося сервірувати стіл», «Мойдодирова наука». Вихователі груп щодня проводять з дітьми п’ятихвилинки «чисті руки» |
10. | Забезпечити заклад освіти питною водою гарантованої якості, відповідно до вимог нормативних документів (ДСанПін 5.5.2-008-01, ДСанПін 2.2.4-171-10) | ДНЗ забезпечений питною водою через централізоване водопостачання. |
11. | Проводити моніторинг якості харчування дітей в ЗДО шляхом анкетування батьків, для урахування в роботі. | Анкетування якості харчування з батьками проводилось в режимі он-лайн. Батьки задоволені харчуванням дітей в ЗДО. |
12. | Надавати матеріали щодо реалізації цього плану заходів для розміщення на сайті ЗДО | Впродовж року надавались матеріали щодо організації харчування дітей в ЗДО для розміщення на офіційному сайті закладу дошкільної освіти. |
13. | Розміщати матеріали щодо реалізації цього плану заходів на сайті ЗДО. | Матеріали щодо організації харчування в ЗДО розміщувались впродовж року на офіційному сайті закладу освіти. |